Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp till barnfamiljer vid skilsmässa

Nyckelord:

En skilsmässa i en barnfamilj påverkar hela familjen och de närstående. Under skilsmässoprocessens gång dyker det upp många olika saker, och processen ser olika ut för alla. Det är en bra idé att söka hjälp under skilsmässans olika skeden. Flera olika aktörer och organisationer erbjuder hjälp och stöd.

För vem?

Den familjerättsliga enheten i Egentliga Finlands välfärdsområde hjälper barnfamiljer som går igenom en skilsmässa. Enhetens skilsmässorådgivare erbjuder rådgivning och handledning med låg tröskel. Du kan få hjälp av rådgivarna per telefon, via chatt eller genom att boka tid till enheten. Du kan också besöka våra rådgivare utan tidsbokning på onsdagar i Monitori vid Salutorget. Du kan vara anonym under ditt besök.

Under ett möte kan skilsmässorådgivaren tillsammans med föräldrarna utarbeta en föräldraplan, utreda samt medla i skilsmässosituationen, diskutera vårdnadsavtal, boende och umgängesrätt samt fundera på olika tjänster för föräldrarna och barnen.

Skilsmässorådgivarna samarbetar nära med sådana organisationer och aktörer inom hela välfärdsområdet som hjälper vid skilsmässa. Utöver de familjerättsliga tjänsterna finns det ett brett utbud av andra tjänster. Du hittar mer information om skilsmässa i barnfamiljer och om föräldraplanen via länkarna längst ner på den här sidan.

Gör så här

Du kan själv boka tid till en skilsmässorådgivare genom att ringa familjerättsliga enheten under telefontiden. Du kan också få en tid via barnatillsyningsmannen eller socialjouren.

Familjerättsliga enheten har också en chatt som ger råd, handledning och information vid skilsmässa. Chatten är öppen tisdagar kl. 9–11 och fredagar kl. 12–14 och den är avsedd för allmän handledning och rådgivning. Du kan ställa frågor i chatten anonymt. Av datasäkerhetsskäl kan vi tyvärr inte svara på enskilda, personliga frågor eller boka tid via chatten.

Monitori vid Salutorget ger handledning och råd i familjerättsliga frågor onsdagar kl. 9–11 och kl. 12–15.45. Det behövs ingen tidsbokning till Monitori utan det finns en kölappsautomat i entrén.

Servicekanaler

Familjerättsliga enheten i Åbo