Hyppää pääsisältöön

Tukihenkilö lapselle tai nuorelle

Avainsanat:

Tukihenkilötoiminta voi olla vapaaehtoistyötä tai ammatillista toimintaa. Tukisuhdetoiminta on luonteeltaan ennaltaehkäisevää, kannattelevaa ja tavoitteellista työskentelyä. Tukisuhdetoiminnalla pyritään vaikuttamaan myönteisesti lapsen kehitykseen sekä tukemaan lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja -mahdollisuuksia. Tukihenkilön konkreettinen toiminta lapsen kanssa vaihtelee tuettavan tarpeiden mukaan. Usein tukihenkilön toivotaan tarjoavan lapselle turvallisen ja luotettavan ihmissuhteen sekä virikkeitä erilaisissa ympäristöissä.

Tukihenkilö voidaan myöntää lapsiperhesosiaalityöstä tai lastensuojelusta lapselle ja nuorelle

• joka tarvitsee tukea sosiaalisten taitojen ja/tai verkoston vahvistamiseen

• joka tarvitsee tukea muutoksessa ja/tai kriisissä

• joka tarvitsee tukea itsenäistymiseen

• jolla on muu fyysiseen, psyykkiseen, sosiaaliseen tai kognitiiviseen toimintakykyyn liittyvä tuen tarve.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Vapaaehtoinen tukihenkilö voidaan tarjota kolmannen sektorin toimijalta ilman sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuutta. Tukihenkilön tarve arvioidaan osana lapsiperhesosiaalityön tai lastensuojelun sosiaalityötä. Kun tukihenkilötoimintaa harkitaan, selvitetään ensisijaiseti lapsen läheisverkosto ja sen aktivoinnin mahdollisuudet. Tukihenkilötoiminta on aina määräaikaista ja tavoitteellista. Tukihenkilötoiminnan tavoitteet ja sisältö sovitaan yhdessä lapsen ja perheen kanssa ennen palvelun alkua.

Miten saat palvelua?

Tukihenkilötoimintaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä omaan sosiaalityöntekijääsi tai asuinkuntasi Soihtu-tiimiin.

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä tarjoavat hyvinvointialueen lisäksi kolmannen sektorin toimijat. Ota yhteyttä vapaaehtoisen tukihenkilön saamiseksi suoraan kyseiseen toimijaan.

Asiointikanavat

Ei tuloksia