Hoppa till huvudinnehåll

Viktkontroll med Onnikka-applikationen

Saknar du stöd för att minska vikten? En ettårig testperiod kommer att inledas i mars inom Egentliga Finlands välfärdsområde, där 200 invånare i Egentliga Finlands välfärdsområde får testa viktkontrollapplikationen Onnikka kostnadsfritt. Applikationen är på finska.

Såhär fungerar Onnikka 

Onnikka är en smarttelefonapplikation som stödjer en permanent förändring av hälsobeteendet hos en kund som strävar efter viktkontroll.  

Onnikka används två gånger i veckan, i tio minuter per gång, under sex månader. Under den tiden får användaren regelbundet information om frågor som rör förändringshantering, känslor, ätbeteende och livsstil.

Därefter följer en tre månaders uppfriskningsperiod, där innehållet skräddarsys för användaren baserat på dennes användning av applikationen under månaderna 1–6. Under månaderna 10–12 kommer nytt innehåll inte längre att uppenbara sig, men användaren kommer fortfarande att kunna bläddra i gammalt innehåll och till exempel fortsätta att göra viktmärkningar. 

Förutsättningar för att delta 

  • Kroppsmasseindex BMI 30–40.  
  • En balanserad livssituation som stödjer självständig användning av applikationen. 
  • Möjlighet och motivation att engagera sig i ett ettårigt program.  
  • Smarttelefon. 

Vänligen observera, att deltagarantalet är begränsat. 

Populariteten för Onnikka viktkontrollprogram var en överraskning, med hundratals ansökningar som kom in på bara några timmar. Vi kommer att gå igenom ansökningarna och kontakta dem som har blivit antagna senast i mitten av april. Du kan ansöka om en plats på väntelistan under mars via denna sida, men tyvärr kan vi inte garantera en plats för alla sökande. Det stora antalet ansökningar tyder på att det finns en stor efterfrågan på sådan coachning.

Om Onnikka-applikationen  

  • Det finns långsiktiga forskningsbevis för metodens effektivitet och säkerhet.Onnikka Hälsa | Forskning 
  • Metoden har studerats vid Uleåborgs universitet under åren 2009–2023. 
  • Testningen av Onnikka-applikationen genomförs inom Egentliga Finlands välfärdsområde i Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt, som finansieras av Europeiska unionen. 
  • Onnikka passar inte alla som vill gå ner i vikt. Välfärdsområdet håller för närvarande på att utveckla livsstilshandledning för olika behov. Livsstilsstöd kommer att erbjudas på en rad olika sätt.  Mer information hittar du här.
Logotyper: Egentliga Finlands välfärdsområde, Finlands program för hålbar tillväxt och Finansieras av Europeiska unionen - Next Generation EU.