Hyppää pääsisältöön

Seksuaalinen suuntautuminen

Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. Seksuaalisen suuntautumisen määrittely ei ole aina yksiselitteistä, sillä se tapahtuu sekä tunteiden kohteen että oman sukupuolen perusteella.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus tarkoittaa ihmisten suuntautumisten kirjoa. Seksuaalisen suuntautumisen määrittely on itsemäärittelykysymys eikä ole olemassa yhtä ainoaa seksuaalisen suuntautumisen kehityspolkua. Ihmiset alkavat hahmottaa omaa seksuaalista suuntautumistaan hyvin eri-ikäisinä ja toisaalta seksuaalinen suuntautuminen voi muuntua elämänkaaren aikana. Myöskään seksuaalinen suuntautuminen identiteettinä ei aina ole suoraan suhteessa seksikäyttäytymiseen.

  • Hetero tarkoittaa, että henkilö tuntee seksuaalista vetovoimaa eri sukupuolen edustajaan kuin mitä itse on, esimerkiksi nainen mieheen ja mies naiseen.
  • Jos vetovoiman kohde on oman sukupuolen edustaja, käytetään termiä homous. Homo on miehistä kiinnostunut mies ja lesbo nainen, joka on kiinnostunut naisista. Homo-sanaa saatetaan käyttää sukupuolesta riippumatta, esimerkiksi naisista pitävä nainen voi määritellä itsensä homoksi.
  • Biseksuaalisuus tarkoittaa, että henkilö tuntee seksuaalista vetovoimaa sekä miehiä että naisia kohtaan tai ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta
  • Panseksuaali tuntee seksuaalista vetovoimaa kaikkia sukupuolia olevia ihmisiä kohtaan. Kiinnostuksen kohteen sukupuolella ei ole heille merkitystä. Monet panseksuaalit kokevat, että termi vapauttaa luokittelemasta kiinnostuksen kohteita sukupuolen mukaan. Termit panseksuaalisuus ja biseksuaalisuus ovat osittain päällekkäisiä.
  • Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluva voi identifioida itsensä termillä queer, jolla pyritään välttämään itsensä määrittelyä tiukkojen rajojen sisälle. Queeriksi itsensä määrittelevä henkilö saattaa etsiä omaa seksuaalista suuntautumistaan tai hän voi pyrkiä kyseenalaistamaan koko ihmisten seksuaalisen suuntautumisen määrittelyn mielekkyyden.
  • Aseksuaali kokee tavallisesti hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia ihmisiä kohtaan. Aseksuaalisuus ilmenee monissa muodoissa ja aseksuaalit voivat kokea esimerkiksi romanttista, emotionaalista ja esteettistä vetovoimaa, vaikka eivät kokisi seksuaalista vetovoimaa. Aseksuaali henkilö voi kokea itsensä myös homoksi, heteroksi, bi- tai pan-ihmiseksi kokemansa vetovoiman kohteiden sukupuolen mukaan. Osalle ihmisistä aseksuaalisuus on seksuaalinen suuntautuminen, mutta ei kaikille.

Seksuaalinen suuntautuminen ei ole valinta eikä tahdonalainen asia. Seksuaalinen suuntautuminen ei myöskään aina ole ihmisen seksuaali-identiteetti; esimerkiksi homous voi olla hyvin vahvasti sosiaalinen identiteetti. Myös seksuaalivähemmistöryhmien sisäinen moninaisuus on suuri. Seksuaalivähemmistöjen syrjintäsuoja ja yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite viranomaisille on kirjattu yhdenvertaisuuslakiin.