Hyppää pääsisältöön

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Mielenterveyden ja seksuaalisuuden suhde on moniulotteinen ja niiden vaikutukset toisiinsa voivat olla merkittäviä.

Liiallinen stressi ja kuormitus vaikuttavat negatiivisesti sekä mielenterveyteen että edellytyksiin toteuttaa tyydyttävästi omaa seksuaalisuuttaan. Hyväksi koettu seksuaalielämä saattaa tukea psyykkistä jaksamista kuormittavassa elämäntilanteessa.

Seksuaalisuus voi siis tukea mielenterveyttä, mutta joskus siihen liittyvät haasteet vaikuttavat negatiivisesti hyvinvointiin ja mieleen. Mielenterveyteen liittyvät haasteet voivat puolestaan heikentää seksuaalista mielenkiintoa ja aktiivisuutta, vaikka joissain tilanteissa seksuaalinen aktiivisuus voi lisääntyäkin tai muuttua jopa pakonomaiseksi. Seksuaalisten toimintojen häiriöt voivat mielenterveyden häiriöiden yhteydessä liittyä häiriön psykososiaalisiin tai neurobiologisiin vaikutuksiin tai käytettyihin hoitoihin, kuten lääkitykseen.

Mielenterveyden häiriöt puhkeavat usein nuoruusiässä, mikä voi vaikeuttaa sekä oman seksuaalisuuden haltuunottoa että seksuaalisen itsetunnon kannalta myönteisten kokemusten saamista. Koska seksuaalisuus liittyy vahvasti omaan identiteettiin, siihen liittyy herkkyyttä ja haavoittuvuutta. Kokemus siitä, että omia seksuaalisia rajoja on rikottu tai oma seksuaalisuus on vääränlaista tai kelpaamatonta altistaa mielenterveyden haasteille. Nämä haasteet voivat vaikuttaa siihen, millaiset edellytykset yksilöllä on toteuttaa omia sosiaalisia ja seksuaalisia tarpeitaan.