Murupolku
- Etusivu
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Terveysasemapalvelut
- Seksuaalisuus
-
Sukupuolen kokemus
Sukupuolen kokemus
Jokaisen ihmisen kokemus sukupuolesta on aina yksilöllinen. Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa sukupuolen kokemusten, ilmaisutapojen sekä kehon sukupuolitettujen piirteiden kirjoa. Sukupuolen moninaisuutta ei voi rajata koskemaan vain tiettyä ihmisryhmää vaan se on osa kaikkia ihmisiä.
Suomessa tasa-arvolaki kieltää syrjinnän ja häirinnän sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Sitä pitää soveltaa kaikilla elämänalueilla sekä kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Laissa on velvoite, mikä koskettaa viranomaisia, työnantajia ja koulutuksen järjestäjiä ennaltaehkäisemään syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Moninaisuuden huomioiminen on erityisen tärkeää lasten ja nuorten parissa. Moninaisuutta olisi tärkeää käsitellä ja huomioida jo varhaiskasvatuksessa ja eri kouluasteilla.
Sukupuoli on monitasoinen käsite. Sukupuolella voidaan viitata esimerkiksi
- juridiseen sukupuoleen
- henkilön ruumiillisiin sukupuolitettuihin ominaisuuksiin
- sukupuolelle annettuihin sosiaalisiin merkityksiin
- sukupuolinormeihin
- sukupuoli-identiteettiin.
Suomessa sukupuolia on juridisesti kaksi, jonka vuoksi ihmisen sukupuoli määritellään syntymässä tai sukupuolen vahvistamisen yhteydessä naiseksi tai mieheksi. Vuonna 2023 voimaan tulleen lain mukaan 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen tai Suomessa asuva voi korjata sukupuolensa omalla hakemuksellaan digi-ja väestötietoviraston palveluissa. Omaa sukupuolta pohtiva, voi hakeutua halutessaan Helsingin tai Tampereen Transpoliklinikalle. Jokainen voi määritellä tai olla määrittelemättä omaa sukupuolen kokemustaan. Ihminen voi siis olla mies, nainen, jotain muuta tai sukupuoleton.
- Cissukupuoliselle sukupuolikokemus vastaa hänelle syntymässä määritettyä juridista sukupuolta.
- Transihminen on puolestaan henkilö, jonka sukupuoli tai sukupuolen ilmaisu eroaa siitä sukupuolesta, johon hänet on syntymähetkellä määritelty. Transihmisyyteen kuuluu muun muassa transsukupuolisuus, transvestisuus, muunsukupuolisuus ja sukupuolettomuus.
- Intersukupuolisella ihmisellä kehon sukupuolitetut ominaisuudet, esimerkiksi sukuelimet tai kromosomit, eivät ole määriteltävissä yksiselitteisesti mies- tai naistyypillisiksi. Suhtautuminen sukupuoleen ja sen moninaisuuteen vaihtelee kulttuureittain ja alueittain eikä ajatus kahdesta sukupuolesta ole hallitseva joka puolella maailmaa.
Lisätietoa
Ota seksuaalisuus puheeksi -podcast (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimikunnan Ota seksuaalisuus puheeksi -podcastsarjassa käsitellään seksuaalisuutta eri näkökulmista. Podcastin tekstiversiot julkaistaan pian.