Hyppää pääsisältöön

Ero tai eron uhka lapsiperheessä

Jo eroa harkitessa on tärkeää turvata lapsen arki. Tietoa, tukea ja apua eroa harkitessa ja erotilanteessa on saatavissa monilta eri tahoilta. On luonnollista, että erosta selviäminen sekä eron jälkeinen yhteinen vanhemmuus voivat tuntua haastavalta. Eropäätöksen jälkeen on tärkeää turvata vanhempien välinen yhteistyö lasten asioiden hoitamisessa ja tukea lapsen sopeutumista muutoksiin.

Toimi näin:

Ensi- ja turvakotien liiton Apua eroon -sivusto tarjoaa laajasti tietoa erosta ja siihen liittyvistä palveluista erilaisissa tilanteissa. Voit keskustella tilanteestasi myös chatissa.

Kuormittuminen varsinkin pikkulapsiperheessä voi johtua monista eri syistä, ja lisää riskiä eroon. Eron tai eron uhkan tilanteessa ota yhteyttä omaan neuvolaasi. Omasta neuvolastasi saat apua ja tukea tilanteen selvittämiseen.

Kirkon perheneuvonnasta saat keskusteluapua koulutettujen ammattilaisen kanssa parisuhteesi ja perheesi vaikeuksista tai oman elämäsi solmukohdista. Voit tulla yksin, parina tai perheenä. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Asiakkaaksi voi hakeutua, vaikka ei olisi evankelisluterilaisen kirkon jäsen.

Lue lisää seurakuntien sivuilta (mm. mikä neuvottelukeskus palvelee alueellisesti sinua): Kirkon perheneuvonnan yhteystiedot 

Voit ottaa yhteyttä kasvatus- ja perheneuvolaan, johon kuuluu lapsen tai nuoren, vanhempien ja koko perheen psykososiaalinen tuki eron eri vaiheissa. Asiakkaaksi voit tulla varaamalla itse ajan tai viranomaisen lähetteellä. Palvelu on maksutonta.

Perheasioiden sovittelijat antavat pyynnöstä apua ja tukea silloin, kun perheessä esiintyy ristiriitoja. Perheasioiden sovittelua käytetään useimmiten silloin, kun puolisot harkitsevat eroa tai ovat jo päättäneet erota. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestämään perheasioiden sovitteluun voit varata ajan numerosta 02-262 6999, joka on avoinna keskiviikkoisin klo 9 – 11. 

Erotilanteissa Varhan perheoikeudellisiin palveluihin kuuluu mm. lapsen ja puolison elatusavun turvaaminen, lapsen huollon ja tapaamisoikeuden turvaaminen sekä tapaamisten ja vaihtojen tuki ja valvonta. Perheoikeudellisten palvelujen ohjaajalta saat tietoa eropalveluista ja voit varata ajan erotilanteen akuuttiajoille. Lisäksi ohjaajalta saat apua ja neuvontaa valvotuista ja tuetuista tapaamisista ja valvotuista vaihdoista.

Perheoikeudellisen yksikön chatista voit kysyä ohjeita ja neuvoja sekä saada tietoa erotilanteeseen liittyen. Chat on auki tiistaisin klo 9–11 ja perjantaisin klo 12–14. Chat on tarkoitettu yleistä ohjausta ja neuvontaa varten. 

Turun Kauppatorin Monitorissa voit saada ohjausta ja neuvontaa perheoikeudellisista asioista keskiviikkoisin klo 9–11 ja klo 12–15.45.