Hoppa till huvudinnehåll

Skilsmässa eller risk för skilsmässa i en barnfamilj

Redan när man överväger skilsmässa är det viktigt att trygga barnets vardag. Många organisationer erbjuder information, stöd och hjälp vid skilsmässa eller risk för skilsmässa. Det är vanligt att det känns svårt att hantera en skilsmässa, samt att dela på föräldraskapet efter skilsmässan. Det är ändå viktigt att föräldrarna kan samarbeta angående barnens angelägenheter och att de kan hjälpa barnen att anpassa sig till förändringen.

Gör så här:

På webbplatsen för Förbundet för mödra- och skyddshem finns det information om skilsmässa och om olika tjänster som kan vara till hjälp. Här finns också en chatt där du kan diskutera din situation.

Vardagen i en barnfamilj kan vara tung av många orsaker, särskilt om barnen är små. Det här kan öka risken för skilsmässa. Kontakta rådgivningen för att få hälp och stöd om ni ska skilja er eller överväger skilsmässa.

Kyrkans familjerådgivning erbjuder kostnadsfri professionell samtalshjälp om du upplever svårigheter i din parrelation eller familj, eller befinner dig i en kris. Du kan komma ensam, tillsammans med din partner eller som familj. Tjänsten är konfidentiell och avgiftsfri. Du behöver inte vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan.

Läs mer på församlingarnas webbplatser (bl.a. de regionala familjerådgivningscentralerna)Kontaktuppgifter till kyrkans familjerådgivning

Kontakta familjerådgivningen som ger psykosocialt stöd till barn och unga, föräldrar och hela familjen olika faser av en skilsmässa. Boka en tid själv eller med en remiss från en myndighet. Tjänsten är kostnadsfri.

Medlare i familjefrågor erbjuder hjälp och när det uppstår konflikter i familjen. Familjemedling används oftast när ett par överväger eller redan har beslutat sig för att skilja sig. Boka tid till familjemedlingen vid Egentliga Finlands välfärdsområde genom att ringa 02-262 6999. Familjemedlingen är öppen onsdagar kl. 9–11.

Varhas familjerättsliga enhet erbjuder bland annat följande tjänster: säkerställande av underhållstryggheten för barn och maka/maka, tryggande av barnets vårdnad och umgängesrätt samt stöd och övervakning vid umgänge och byten. Handledaren vid den familjerättsliga enheten kan ge mer information om tjänster vid skilsmässa, samt om hur du kan boka en akuttid. Handledaren kan också hjälpa och ge råd gällande stöttat/övervakat umgänge och övervakade byten.

Familjerättsliga enheten har också en chatt som ger råd, handledning och information vid skilsmässa. Chatten är öppen tisdagar kl. 9–11 och fredagar kl. 12–14. Chatten är avsedd för allmän handledning och rådgivning. 

Monitori vid Salutorget ‌ger råd och handledning i familjerättsliga frågor onsdagar kl. 9–11 och kl. 12–15.45.